Gebroken dartpijl repareren
Uw dartpijl is gebroken, wat nu?
Voor we gaan uitelggen wat u met uw gebroken dartpijl kunt doen, geven wij u eerst even wat algemene informatie over een dartpijl. Dartpijlen zijn er in allerlei soorten, maten, gewichten en van diverse leveranciers. Een ding hebben alle dartpijlen met elkaar gemeen: de opbouw van de dartpijl.
Een dartpijl bestaat uit een aantal verschillende onderdelen:
Dartpunt
Er zijn twee soorten dartpijlen: steeltip en softtip. Softtip dartpijlen hebben kunststof punten en worden gebruikt op speciale softtip dartborden.
De steeltip dartpijlen hebben een metalen punt, al dan niet voorzien van grip. Deze punten worden na verloop van tijd bot en die kunt u dan laten vervangen voor nieuwe punten. Wacht daar niet te lang mee want een botte punt zal ervoor zorgen dat uw dartbord sneller slijt.
Indien de dartpunt gebroken is, dan is het probleem wat groter: Als de punt bij de barrrel is afgebroken, dan wordt vervangen een hele klus want het restant zal, met alle risico's van dien, uitgeboord moeten worden. Indien er slechts een klein stukje van de punt is afgebroken, dan is deze vaak nog wel te verwijderen en kan er heel makkelijk een nieuwe dartpunt gezet worden.
Voor alle verschillende soorten dartpunten die wij in het assortiment hebben kunt u hier kijken: dartpunten.
Barrel
De barrel zelf is de eigenlijke dartpijl zelf. De vorm van de barrel, de grip op de barrel en het gewicht bepalen voor een heel groot deel of de pijl voor u geschikt is. Aan de barrel zelf kan niet veel kapot gaan. Het enige dat gebeurt is dat na verloop van tijd, bij veel gebruik, de grip wat kan slijten. Dat gaat vaak echter zo gelijkmatig dat u daar geen hinder van ondervindt. De barrel van een dartpijl is er in vele kwaliteiten. De meeste dartpijlen bestaan voor een groot deel uit tungsten. Tungsten, ofwel wolfraam, is een zeer zware metaalsoort en daarmee kunnen producenten simpelweg dunnere pijlen produceren, en toch het gewenste gewicht bereiken.
Onze eigen merk dartpijlen zijn er in alle soorten, maten en gewichten, neem gerust eens een kijkje: Abcdarts dartpijlen.
Shaft
De shaft vormt de verbinding tussen de barrel en de dartflight. Dartshafts zijn in verschillende lengtes beschikbaar en worden van diverse materialen gemaakt. Alle materialen hebben zo zijn voor-, en nadelen. Titanium shafts zijn extreem stevig, maar relatief zwaar. Aluminium shafts zijn een stuk lichter, breken niet snel af, maar kunnen wel makkelijk buigen. De kunststof shafts, van oudsher de meest gebruikte, zijn erg licht, maar breken makkelijk. Met name de kunststof dartshafts zorgen nog wel eens voor problemen.
Indien uw dartpijl "verkeerd" op de grond valt, of indien uw dartpijl "ongelukkig" wordt geraakt door een andere dartpijl, dan kan een kunststof shaft afbreken. Gebeurt dit aan de bovenkant van de shaft, dan kunt u heel makkelijk de shaft vervangen. Dat levert geen enkel probleem op. Het wordt wat lastiger zodra de kunststof shaft afbreekt bij de schroefdraad. Uw volledige shaft breekt dan af en alleen het schroefdraad blijft in de barrel achter.
Indien uw kunststof shaft is afgebroken en de schroefdraad zit nog in de dartpijl, dan kunt u het volgende proberen:
U kunt het stukje schroefdraad eruit draaien door het met een heel klein schroevedraaiertje te proberen of met de scherpe punt van een andere dartpijl. Wees hierbij wel voorzichtig dat u niet uitschiet en in uw hand steekt. Met een beetje kracht heb je dan genoeg grip op de schroefdraad om die eruit te draaien.
Lukt dat niet, dan bestaat er nog deze handige tool:
Deze werkt hetzelfde als een klein schroevendraaiertje, maar dan met 2 scherpe puntjes voor extra grip op het reststukje shaft in de barrrel en je draait in een "kokertje" zodat je niet kunt uitschieten en uzelf kunt verwonden.
Mocht het echt niet lukken, neem dan even contact met ons op via de mail, vertel ons het probleem, eventueel vergezeld met een foto en we gaan kijken of we uw probleem kunnen oplossen.
Dartflight
De dartflights zijn verkrijgbaar in diverse vormen en oneindig veel dessins. As we speak zijn er momenteel 4 kwaliteiten beschikbaar: 75, 100, 150 en 180 micron. Dit getal geeft aan hoe dik het materiaal is waar de dartflight van is gemaakt. Het meest gebruikt is de 100 micron. Naast deze verdeling, zijn de moulded flights in opkomst. Deze voorgegoten flights zijn nog dikker en steviger, maar zijn vaak behoorlijk aan de prijs en ze zijn relatief zwaar waardoor het evenwicht van uw dartpijl verandert. Dat hoeft overigens niet een nadeel te zijn. Dartflights gaan het snelst kapot en deze dient u dan ook regelmatig te vervangen.
Als bescherming voor uw dartflights kunt u deze voorzien van dartflightprotectors. Deze geven enigszins bescherming aan de flight, maar belangrijker nog, ze houden de dartflight in model en daar heeft u als darter veel plezier van. Bekijk alle beschikbare kleuren van de dartflight protectors.